Wat? Waarom?

Mijn naam is Shuk-Yee Man. Afgestudeerd ingenieur kunst & techniek aan de Kunstacademie in Utrecht. Passie voor het maken en bekijken van mooie dingen & lekkere dingen maken en eten.

Graag zou ik de wereld een stukje mooier willen maken. De laatste jaren probeer ik bewuster om te gaan met de aarde, haar grondstoffen en onze voetafdruk. Zo min mogelijk voedselverspilling, consuminderen, zo min mogelijk verpakkingen, gerecycled toiletpapier, etc.

Daarnaast leven we in een veeleisende maatschappij die zich volop en snel ontwikkelt. Iedereen heeft het druk: een overvolle agenda en het gevoel van alles te ‘moeten’. Niet alleen volwassenen, maar ook de allerkleinsten. Kinderen zijn op jonge leeftijd al erg resultaatgericht: ze willen de beste zijn, het nieuwste hebben en ze worden gedreven door wat ze zien bij andere kinderen: ‘dat wil ik ook’ of ‘dat wil ik ook kunnen’. En dit resultaat willen ze zo snel mogelijk bereiken, geduld lijkt niet te bestaan.

Ouders en leraren hameren op goede schoolresultaten en het behalen van diploma’s om later een beroep te kunnen uitoefenen waar ze veel geld mee kunnen verdienen. Maar wat moeten we met alleen maar doctorandussen?

Passie boven pressie
De Knutselarij vindt vooral passie en gevoel belangrijk: dát kun je overbrengen, dát voel je vanuit je eigen kern. Hoe oud je ook bent. Maar omdat we van jongs af aan niet leren om onze passie en ons gevoel te volgen, verliezen we vroeg of laat de verbinding met onszelf. Dit kan leiden tot frustraties, angsten en stress. Met als gevolg een gebrek aan zelfvertrouwen, leerproblemen, agressiviteit, depressies, en burn-out.

De Knutselarij maakt zooi weer mooi
Vanuit deze gedachten is de Knutselarij ontstaan. Een plek waar iedereen mag komen klooien met restmaterialen. Hiermee wil ik laten zien hoeveel zooi we met z’n allen maken en dat dit niet meteen bij het vuilnis hoeft te belanden. Dat zooi soms zelfs heel mooi is, als je er tenminste anders naar durft te kijken. Maar dat ook het klooien, het proces daarbij heel belangrijk is, belangrijker zelfs dan het eindresultaat. Maken geeft zelfvertrouwen en zorgt voor verbinding met jezelf, hoe oud je ook bent en brengt je in het hier en nu.